søndag, mai 20, 2012

Hjemmets viktigste rom å holde ryddig...

Illustrasjonen er lånt fra fretex.no
Her er det mange måter å argumentere på, og mange vil nok være uenig med meg i min konklusjon. Det får stå sin prøve.
Min udokumenterte påstand er at man i et gjennomsnittlig hjem finner følgende sju romtyper: gang/entre, kjøkken, stue, bad, soverom, vaskerom, bod
Så, hvilke av disse er hjemmets viktigste? Selvfølgelig er alle disse rommene viktige. De har jo alle sin funksjon. Det er vanskelig og upraktisk å lage mat på badet, og kjøkkenet er lite egnet som soverom.

Først: Et hjem er et hus, del av et hus, en leilighet el.l. hvor en familie har bolig, og oppholder seg i hverdagen. En familie kan være stor eller liten, men består minst av en voksen og et (umyndig) barn. Fokuset ligger på hverdagen i Familien AS. Hvilke rom er viktigst å holde ryddig for at Familien AS skal kunne fungere i hverdagen?

Så. Til avhandlingen. La meg få starte med det første rommet man kommer inn i. Man entrer et hjem og befinner seg umiddelbart i, ja nettopp, entreen. Hjemmets ansikt utad, der førsteinntrykket av hjemmets atmosfære skapes. Viktig for omdømmet, utvilsomt (bare tenk hva en nabo som banker på får se gjennom dørsprekken når du åpner døra). Viktig å holde ryddig? Nei (tross hva en nabo kan få øye på gjennom dørsprekken). Familien AS fungerer utmerket selv om alle skoa ligger i gangen og ikke står på plass i skapet. En jakke på gulvet er tvilsomt et reelt hinder dersom du har relativt normalt funksjonsnivå.

Så, stua. Hjemmets hvilepuls i våken tilstand. Oppholdssted og selskapsrom. Viktig rom, ja, viktig å holde ryddig, nei. Uenig? Kommer an på hvordan man ser det. Rotete stuebord, liten påvirkning for Familien AS sin hverdag. De fleste ville vel sagt at det er en del av Familien AS sin hverdag! Rotete stuegulv, også en del av Familien AS sin hverdag. Rot i stua vil vel først skape problemer for Familien AS dersom det betyr fullstendig utilgjengelig TV og/eller sofa. Et slikt scenario er utenkelig, med tanke på at disse to objektene ofte er de mest brukte i stuerommet.

Kjøkkenet. Noen trives her, andre ikke. Arbeidsrom for noen, hobbyrom for andre. Ekstremt viktig rom, selvfølgelig! Det er jo tross alt her livsgrunnlaget for Familien AS holdes ved like. Derfor er det også meget viktig å holde ryddig! Hvem vil vel daglig utsettes for en sulten (og derav sutrete, grinete, sinna) treåring eller livsledsager? Nei, kjøkkenet er hellig! Her må det være mulig både å tilberede og fortære mat av ulik art til alle døgnets tider. Hva er vel mer effektivt i å stoppe munnen på hvem-som-helst, enn noe godt å spise på?

Soverommet er definitivt et viktig rom. Dersom man skal fungere i hverdagen er søvn en viktig nøkkel. Men viktig å holde ryddig er det vel knappest. Skitne klær er først et problem dersom de aldri finner veien til vaskerommet. Et jevnt lag utover hele, sparer bare utgiften til tepper på gulvet.

Badet er ofte nært beliggende til soverommet. Av den enkle grunn at ens usminkede tilstedeværelse skal observeres av færrest mulig. Her forberedes møtet med verden, både for små og store. Likevel, etter mitt syn, et uviktig rom å holde ryddig. Sminkesaker på vasken, skitne håndkler i kroken og tomme doruller utover gulvet, nei, det skal nok mer til for å stoppe Familien AS. Dorullene er rett og slett nødvendig underholdning for snart-ettåringer.

Vaskerommet derimot, ekstremt viktig å holde ryddig! Her er hjertet for familiens sosiale aksept i samfunnet. Det er ikke sosialt akseptert å kle seg i restene av reine klær nederst i klesskapet. Spesielt ikke når resulterende antrekk ville vunnet pris for beste antrekk i både bad-taste- og striptease-parties. Både for liten og stor!

Til sist på lista, boden. Smak på navnet. Bod. Det sier seg selv, et slikt roterom er fullstendig nyttesløst og helt uviktig å holde ryddig. Min konklusjon er med dette at hjemmets viktigste rom å holde ryddig er; kjøkkenet og vaskerommet!